martes, 18 de octubre de 2011

Però qui era aquesta Iambe?

Diuen que, acabada la lluita dels déus contra els seus tiets, els titans, l'univers es va organitzar segons la voluntat d'aquests guanyadors. Zeus (Júpiter) es va encarregar de l'àrdua tasca de governar sobre déus i homes, i també del cel, els fenòmens atmosfèrics, etc. Els seus germans, Hades (Plutó) i Posidó (Neptú), es van repartir l'inframón i les aigües, respectivament. Les tres deesses fruit de la unió de Cronos (Saturn) i Rhea, també van assolir papers importants a partir d'aquell moment. Així, Hera (Juno) es va casar amb Zeus i va esdevenir deessa del matrimoni; Hèstia (Vesta) s'ocupà de mantenir el foc de la llar i arribà a ser una divinitat fonamental en la vida dels romans; i Demèter (Ceres) protagonitzà   un episodi que arribaria a canviar la concepció del temps, tant climàtic com físic.  
Aquest dramàtic moment va anar, més o menys, de la següent manera...
Havent tingut la deessa Demèter una filla amb el seu germà Zeus, la va anomenar Persèfone i la va cuidar com qualsevol mare ho faria. Quan la noia va arribar a l'edat de casar-se, la mare no trobava ningú prou bo per a ella, però Hades que ja s'hi havia fixat i que sabia que no seria aprovat com a marit, va decidir raptar-la. Un bon dia, mentre Persèfone caminava en companyia d'unes nimfes collint flors, la terra es va esquerdar i va aparèixer el déu de l'inframón que la va agafar i la va portar terra endins.
La seva mare va començar a preguntar a tothom per la nena però ningú no li donava cap pista. A mesura que passaven els dies anava embogint de preocupació i va descuidar fins i tot la seva feina com a deessa que era mantenir fèrtil la vegetació. La terra es va tornar estèril.
Caminant d'un lloc a un altre, va arribar a la casa del rei d'Eleusis, un indret molt a prop d'Atenes, on li van oferir la feina de cuidar el nen petit de la casa (òbviament no l'havien reconegut). Allà es va trobar Iambe, una dona que també era part de les criades de la casa. Així ens ho explica l'himne homèric "a Demèter":
"Sentada allí, se echó el velo por delante con sus manos. Largo rato, silenciosa, apesadumbrada, estuvo sentada sobre su asiento y a nadie se dirigió ni de palabra ni con su gesto. Sin una sonrisa, sin probar comida ni bebida, se estuvo sentada, consumida por la nostalgia de su hija de ajustada cintura, hasta que la diligente Yambe, con sus chanzas y sus muchas bromas, movió a la sacra soberana a sonreír, a reír y a tener una talante propicio, ella que también luego, más adelante, agradó a su modo de ser."
                               Himnos Homéricos, a Démeter,vss 195-205 Ed.Gredos, Biblioteca Clásica Gredos, 8
Finalment, Zeus, tement una catàstrofe pels mortals, va ordenar a Hermes (Mercuri), el seu missatger, que baixés a parlar amb Hades i li fes saber que anava a explicar-ho tot a Demèter. El déu, endevinant la reacció de la seva germana i que se li anava a acabar el bròquil com vulgarment es diu, va fer que la seva dóna es mengés uns grans de magrana per poder retenir-la amb ell.
L'acord final va ser que Persèfone viuria mig any amb la seva mare i l'altre mig amb el seu home. Mentre Demèter tenia la companyia de la seva filla, es cuidava de que tot estigués verd i florit. Quan la noia baixava a l'inframón, la deessa descansava de les seves funcions, els arbres perdien les fulles i la terra la seva fertilitat. 
Així explicaven els grecs i els romans les estacions de l'any.
Iambe va aconseguir fer riure ni més ni menys que a una de les deesses més poderoses de l'antiguitat. Això, potser, va fer que es guanyés el reconeixement dels poetes que van anomenar "vers iàmbic" a aquell amb el que s'escriu la poesia iàmbica. Potser sí, potser no. Potser aquesta poesia antiga no porta el nom de la filla de Pan i Eco que va viure a terres hel·lèniques...però el nostre blog sí.
Fins un altre moment!
                                   El retorn de Persèfone, sir Frederic Leighton


Ei! això és per anar pensant: Sabeu dir-me en quina pel·lícula la protagonista tampoc ha de menjar res si vol sortir viva de la seva aventura? Sabeu què s'acaba cruspint?



No hay comentarios:

Publicar un comentario