viernes, 16 de noviembre de 2012

Per què no ens em de riure dels altres ni que semblin més petits?


Explica la mitologia clàssica que, una vegada, quan era molt jovenet, Apol·lo (Απόλλων en grec) va aconseguir matar a Delfos (Grècia) la serp Pitó  clavant-li ni més ni menys que...mil fletxes!
No estaria bé que comencéssiu a preguntar-vos coses de l’estil “realment feien falta mil fletxes?”, “la serp es va morir amb la mil, o amb la nou cent noranta nou?”, “on portava el déu les mil fletxes?”, “era l’avantpassat de Lègoles?”. Aquests dubtes, de veritat, no porten enlloc (jo me’ls he fet almenys...mil vegades!).
Sí que fóra bo plantejar-se interrogants del tipus “per això s’anomena pitó a aquestes serps tan grosses?”, “va ser a partir d’aleshores que l’oracle de Delfos passà a mans d’Apol·lo?”. La resposta a les dues qüestions és “sí” i demostren que, si un té ganes, pot treure profit dels relats mitològics.
Després d’acabar amb el monstre, el déu va tornar a l’Olimp on es va trobar amb Eros (en grec ρως i pels romans Cupido). Us podeu fer càrrec de l’estat d’ànim d’Apol·lo, no només estava content sinó que se sentia el més gran i important de tots els déus. Així que, en veure l’altre déu que també porta buirac i fletxes però que és una miqueta més petitó, va començar a burlar-se d’ell. Se’n reia del seu aspecte ja que, mentre que al déu de la lira se’l representa com un jovenet, el de l’amor va tenir fins a molt tard (s. III a EC) la figura d’un nen. El menyspreava com a arquer perquè les seves sagetes no podien matar ningú. “Com a màxim et poden fer morir d’amor” li deia.
De més està dir que Eros es va empipar moltíssim, tant que va preparar un parany per a fer molt de mal a Apol·lo. Va buscar per tot el món una noia que fos del gust de l’altre i , quan la va trobar, es va empescar la manera perquè aquesta es trobés amb el déu.
Abans de continuar, però, us parlaré de la noia perquè després el desenllaç us faci més llàstima, com fan els americans a les seves “pelis”. Es deia Dafne (Δάφνη) i era molt i molt jove, sobre uns catorze anys si poguéssim fer una comparació amb la nostra edat. Era una nimfa, filla del riu Peneu que té el seu curs al nord oest del Peloponès. Molt guapa i innocent: volia quedar-se soltera en un món on o et casaves o no eres res.
Eros va aprofitar un dia que tots dos es van trobar per clavar-li a ell una fletxa amb la punta d’or per tal que s’enamorés de la noia i a ella una amb la punta de plom que li feia rebutjar l’amor de qualsevol.
Encès per la passió que la punxada li havia provocat, Apol·lo començà a empaitar Dafne que no sabia on ficar-se per tal de fugir del déu. Com més corria ella, més la perseguia ell. Finalment, amb les cames ferides pels matolls i les pedres, va arribar a la ribera del seu pare i li va suplicar que la lliurés d’aquell malvat. Plorava i pregava que li tragués la seva bellesa que, aparentment, era la causa de la persecució.
En el moment que Apol·lo va aconseguir enxampar Dafne, aquesta es va convertir en un arbre, un llorer.
Tot i que el déu va plorar abraçat a la seva primera estimada, aquesta no es va tornar a transformar en una noia i, llavors, ell li va jurar que sempre la duria a prop en forma de corona feta amb les seves fulles. Per això, els poetes i els esportistes que són tocats per la gràcia d’Apol·lo reben, a vegades, una corona de llorer.

Com que a classe ja he parlat de la tradició pictòrica i escultòrica que aquest mite ha tingut en èpoques més properes a la nostra, aquí us deixo un poema de Garcilaso de la Vega (1501- 1536), poeta del Renaixement espanyol.
El quadre és de Giovanni Battista Tiépolo (1696- 1770).

A Dafne ya los brazos le crecían,                                                          
y en luengos ramos vueltos se mostraban;
en verdes hojas vi que se tornaban
los cabellos que al oro oscurecían.

De áspera corteza se cubría 
los tiernos miembros, que aún balbuciendo estaban;
los blancos pies en tierra se hincaban
y en torcidas raíces se volvían.

Aquel que fue la causa de tal daño,
a fuerza de llorar, crecer hacía 
el árbol que con lágrimas regaba.

¡Oh miserable estado, oh mal tamaño!
Que con llorarla crezca cada día
la causa y la razón por que lloraba!


miércoles, 14 de noviembre de 2012

Virgili 2a part (i encara queda la 3a que ara es porten les trilogies)


Es diu que Virgili va escriure les Bucòliques a instàncies de Polió i les Geòrgiques animat per Mecenes i que va ser August qui li va encarregar la composició de l’Eneida.
Segons Suetoni en la versió de Donat, primer va escriure el poema en prosa i el va dividir en dotze llibres que va anar composant posteriorment sense guardar un ordre rigorós.
Virgili va decidir, quan tenia 52 anys, visitar Grècia i Àsia per veure de més a prop els llocs on transcorria la primera part de la seva obra i així donar-li uns últims retocs perquè li semblava que encara no estava completa. Es va trobar amb August a Atenes i va decidit acompanyar-lo de tornada a Roma però mentre visitaven Megara va patir una insolació molt forta i, tot i que va continuar el viatge, en Bríndisi es va posar pitjor i va morir allà el 22 de setembre de l’any 19 aC.
Les seves restes van ser portades a Nàpols i inhumades (enterrades, no fetes fum) a la ruta que va a Puzzoli, en una tomba a sobre de la qual es va col·locar aquest epitafi que, segons es diu, va composar ell mateix:

                           Mantua me genuit; Calabri rapuere; tenet nunc
                           Parthenope: cecini pascua, rura, duces.


Quan va començar el viatge, havia insistit al seu amic Vari que cremés l’obra si ell no tornava amb vida, però aquest es va negar. Per això, Virgili, abans de morir, demanava els manuscrits per cremar-los ell mateix. No li van donar. Aleshores, veient que la seva situació empitjorava, va llegar-los a Vari i a Tuca amb la condició que no es publiqués res que no hagués publicat ja ell mateix. August per la seva banda va donar-los unes altres ordres: publicar l’Eneida traient el que era superflu i no afegir absolutament res. Aquest és el motiu que, al poema, surtin alguns versos incomplets.




Aquí us deixo una imatge del poeta amb Clio i Melpomene, les muses de la història i la tragèdia respectivament. Al papir que té sobre les cames es pot llegir el 8é vers de l'Eneida: Musa, mihi causas memora quo numine laeso. Això es troba al Museu Nacional del Bardo a Tunis, Tunísia.

lunes, 12 de noviembre de 2012

TORNEM-HI...AMB VIRGILI! (Primera part)


Comença un nou curs i aquest any m'ha caigut en gràcia un curs de 4rt d'ESO i un de 2n de Batxillerat que espero puguin treure algun profit d'aquestes publicacions o, si més no, a mi em serviran per preparar les classes i, el millor de tot, els exàmens!!!

Alea iacta est!

VIRGILI

La primera biografia d’aquest autor data del s. I dC i és obra del poeta M. Valeri Probo. La més extensa i detallada, però, és la de Suetoni que va ser reproduïda després per diferents autors, entre ells Donat i Filargiri. Totes es troben editades amb el nom de Vitae Vergilianae (J. Brummer, Leipzig, 1912).
També tenim com a font per a la vida de Virgili, els detalls que ens subministren alguns dels autors llatins contemporanis o immediats a ell: Horaci, Ovidi, Suetoni, Tàcit, Lucà, Marcial, Plini i d’altres.
Segons Probo i Suetoni Donat, Virgili va néixer el 15 d’octubre de l’any 70 aC, durant el primer consolat de Pompeu i Cras, a l’aldea d’Andes, a prop de Màntua.
Es veu que el seu pare era d’origen humil, segons uns, alfarer; segons uns altres, criat d’un viator anomenat Magius que el va casar amb la seva filla. A partir d’aquest moment es va dedicar a l’explotació de fustes i a la cria d’abelles. D’aquest matrimoni van néixer tres fills: Siló, Flac i Publi, però els dos primers van morir prematurament. 
Tot i que no es va dedicar als treballs agrícoles, els coneixia, i estimava molt la terra, els animals i el camp.
Com que era molt intel·ligent i la seva salut per a les feines camperoles no era molt bona, els seus pares van decidir fer d’ell un home il·lustrat i el van enviar a Cremona per tal que cursés els estudis de Gramàtica fins els setze anys, edat a la qual va prendre la toga viril (segons diuen Donat i Flagiri, el mateix dia que va morir Lucreci). Després va estudiar Retòrica i Filosofia, primer a Milà i, per últim, a Roma. Sembla ser que aquí va ser company del futur emperador August.
Virgili va ser introduït aviat en el cercle dels poetes anomenats neoteroi i que portava endavant el poeta Catul, el desig del qual era implantar a Roma una poesia culta de l’estil de l’alexandrina. Els neoteroi eren coterranis de Virgili, és a dir, de la Gàlia Cisalpina: el propi Catul, Helvi Cinna, Furi Bibàcul i Quitili Varró. Els models a seguir eren Cal·límac i Teòcrit.
A l’any 42, un desafortunat esdeveniment, una gran victòria de Marc Antoni i Octavià sobre les tropes republicanes de Brut i Cassi a Filipos, va tenir com a resultat l’expropiació de la finca de Virgili que no va aconseguir que se la retornessin.
Entre aquest any i el 37 aC, Virgili va escriure les Bucòliques que, recitades sovint al teatre, van donar-li molta fama. Tàcit explica als seus Diàlegs que, una vegada, mentre Virgili era present al teatre, tots els espectadors es van aixecar i li van retre els mateixos honors que al mateix August.
Després de la publicació de les Bucòliques, el poeta va ser introduït al cercle de Mecenes, gran protector de les lletres, del qual va arribar a ser un gran amic. Aquest sí que va compensar Virgili per la pèrdua del seu patrimoni regalant-li una finca a Nola (al sud de la capital) i una casa a Roma, tan a prop de la seva pròpia que, el poeta, es podia ficar indistintament en una o en l’altra si tenia necessitat de refugi.
Virgili va començar l’any 37 aC a escriure les Geòrgiques, treball que, segons explica Suetoni en la versió de Donat, li va ocupar 7 anys.
Quan August va tornar de la batalla d’Actium, va dedicar quatre dies a sentir la lectura d’aquesta obra. La tasca de llegir les Geòrgiques va estar a càrrec de Virgili ajudat per Mecenes que el substituïa quan el poeta estava cansat.